Auteur:
Paul-Emmanuel Casier, managing director Group Casier
Werkt u voor een bepaald project samen met een ander bedrijf of meerdere andere bedrijven? Dan kunt u die samenwerking voor de duur van dat project verankeren in een tijdelijke maatschap (TM). Hoe is de aansprakelijkheid geregeld in deze vennootschapsvorm? En hoe kunt u zich daarvoor verzekeren? Denuo stak zijn licht op bij Paul-Emmanuel Casier, managing director bij Group Casier.
Sinds de invoering van het nieuwe Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen (WVV) op 1 mei 2019 is de tijdelijke handelsvennootschap (THV) vervangen door de tijdelijke maatschap (TM). “De TM is op veel vlakken zeer vergelijkbaar met de vroegere THV”, legt Paul-Emmanuel Casier uit. “Het is een vennootschap van bepaalde duur, zonder rechtspersoonlijkheid en met hoofdelijke én onbeperkte aansprakelijkheid van de vennoten. Een TM moet voor de aanvang van haar activiteiten ingeschreven zijn in de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO). Deze verplichting vloeit voort uit het Wetboek van Economisch Recht (WER).”
De regels in het huidige WVV voor de TM gaan verder dan vroeger voor de THV. Toch is er nog altijd grote contractuele vrijheid voor deze vennootschapsvorm. Onder meer de volgende invullingen blijven mogelijk:
De hoofdelijke en onbeperkte aansprakelijkheid van de vennoten in een TM bepaalt mee de hefboom van de opdrachtgever. Paul-Emmanuel Casier: “Hij kan zonder onderscheid élke partner in de TM voor de totaliteit van de schuld aanspreken: de volledige uitvoering van de opdracht, compensatie voor geleden schade, enz. Het al of niet geïntegreerd karakter van de TM verandert niets aan die hoofdelijke aansprakelijkheid.”
Overeenkomstig art. 4:14 van het WVV kunnen de schuldeisers van wie de schuldvordering voortvloeit uit de activiteit van de TM hun verhaal uitoefenen op het volledige, samengevoegde vennootschapsvermogen. “De vennoten zijn en blijven ten aanzien van deze schuldeisers persoonlijk en hoofdelijk gehouden met hun eigen vermogen”, benadrukt Paul-Emmanuel Casier. “Het maakt ook geen verschil of de schuldeisers met slechts één of met meerdere vennoten van de TM contractueel gehandeld hebben.”
Het WVV maakte ook een einde aan de onzekerheid van derden aan wie door de activiteit van de TM schade werd veroorzaakt. Zij beschikken slechts over een buitencontractuele eis of schuldvordering. Maar art. 4:14 van het WVV laat de derde niettemin uitdrukkelijk toe elk van de vennoten voor zijn gehele schade aan te spreken.
Deze gunstige positie van de schadelijder kan de samenwerking tussen de vennoten in de TM ernstig onder druk zetten. Paul-Emmanuel Casier: “Dat zal voornamelijk het geval zijn bij de niet-geïntegreerde TM, waar de claim gebruikelijk naar de dader wordt toegeschoven of waar in het beste geval de aan derden te betalen schadevergoeding onderling tussen de vennoten wordt verdeeld, vaak volgens het deel van elk van de vennoten in de toegewezen opdracht.”
Te verwachten complicaties kunnen bijvoorbeeld zijn:
“Geschillen in aansprakelijkheid zijn behoorlijk conflictueus”, stelt Paul-Emmanuel Casier. “Daaraan het gewicht en de complicaties van de hoofdelijke aansprakelijkheid toevoegen, is helemaal contraproductief. Het werkt bovendien zwaar kostenverhogend. De adder onder het spreekwoordelijke gras is dat elke TM het potentieel heeft van een verzwaring van het risico als de vennoten in hun aansprakelijkheidsverzekering onrechtstreeks activiteiten toevoegen die ze niet met hun verzekeraar hebben afgesproken. Zonder deugdelijke communicatie kan dit leiden tot vermindering of zelfs tot verval van dekking …”
In termen van risicobeheer is er (veel) toegevoegde waarde te halen uit een gezamenlijke aansprakelijkheidsverzekering, op naam en in het voordeel van alle vennoten van de TM. Paul-Emmanuel Casier: “Eigenlijk is het niet minder dan gezond verstand. Gezamenlijk optreden levert de partners mogelijk ook toegang tot oplossingen die individueel anders onbereikbaar blijven, zoals beroepsaansprakelijkheid, de opdracht vooralsnog afgewerkt krijgen of bepaalde vormen van garantie. Een deugdelijke en weloverwogen verzekering laat de vennoten de risico’s van een opdracht op een andere manier inschatten. Het geeft hun meer kansen.”
Sluit u voor een TM een gezamenlijke, enige BA-verzekering af? Enkele tips:
Aangezien elke vennoot in een TM hoofdelijk en onbeperkt aansprakelijk is, kunnen mogelijke complicaties verstrekkende gevolgen hebben. Met een goede gezamenlijke aansprakelijkheidsverzekering beschermt u uzelf en uw medevennoten tegen dat risico. Wilt u meer informatie over deze oplossing? Neem dan contact op met Paul-Emmanuel Casier, p-e.casier@casier.be.
Door deze site te gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. Cookies kunnen worden beheerd in uw browser of de apparaatinstellingen.