Gramitherm-materiaal
Florent Timmermans
Gramitherm

Auteur:

Sara Adam, Corporate Consultant bij Group Casier, s.adam@casier.be

Casier-SaraZwW

Veelzijdig, natuurlijk en CO2-negatief isolatiemateriaal

Veelzijdig, natuurlijk en CO2-negatief isolatiemateriaal

Zwitserse technologie met Belgisch gras en de beste CO2-voetafdruk van de hele sector. Zo positioneert Gramitherm zich op de markt van recycleerbare en biobased isolatiematerialen. Hoe efficiënt en ecologisch zijn hun isolatiepanelen uit grasvezel? We vroegen het aan Florent Timmermans, Managing Partner bij Gramitherm.

Het businessidee om van van lokaal gemaaide grasoverschotten isolatiematten te maken, kwam van Stephan Grass, Zwitsers onderzoeker aan de École Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL). Hij ging op zoek naar een commerciële partner en vond die in de Belg Christian Roggeman. Die richtte in 2019 Gramitherm op en voorzag het bedrijf van alle patenten en certificaten.

Hoe kwam jij bij Gramitherm terecht?

Florent Timmermans: “Afgestudeerd als burgerlijk ingenieur, met specialisatie scheikunde, volgde ik nog tal van managementopleidingen. Na een tijdje werkervaring ging ik op zoek naar een management buy-in om in te investeren. Tijdens de coronapandemie ondervond Gramitherm als start-up wat moeilijkheden en zocht ondersteuning. Zo kwam ik in januari 2022 bij Gramitherm terecht. Christian Roggeman en ik leiden nu samen het bedrijf, Christian als CEO, ik als Managing Partner. Gramitherm stelt vandaag een twintigtal mensen te werk en levert in geografisch Europa.”

CFO Florent Timmermans
Wat maakt Gramitherm-panelen zo bijzonder?

“De isolerende panelen van Gramitherm zijn de enige op industriële schaal in de bouwwereld waarin geen landbouwgrondstoffen verwerkt zitten. We gebruiken gras dat afkomstig is van de zijkanten van kanalen, rivieren, gemeentes, natuurparken. Het is nooit cultuurgras, aangeplant gras voor menselijk gebruik. Gras groeit bijna het hele jaar door, al is dat wat trager in de winter. Het slaat dus het hele jaar door CO2 op en zuivert het hele jaar door de lucht. Het gaat over gras dat wild groeit, en niet naar dierenvoeding kan gaan. Het zou dus verloren zijn als wij het niet hergebruiken. Doordat we geen geteeld gras gebruiken, is het niet aangetast door pesticiden of andere producten.”

“Onze panelen hebben een enorm lange levensduur. We geven zelfs garanties tot 50 jaar.”
Florent Timmermans
Wat zijn de troeven van Gramitherm in vergelijking met andere isolatiematerialen?

“Ons belangrijkste verkoopargument is de bijdrage aan de strijd tegen de opwarming van de aarde. De keuze voor een klimaatnegatief product als Gramitherm helpt de CO2-uitstoot aanzienlijk te verminderen in vergelijking met traditionele isolatiematerialen zoals minerale wol. Het productieproces is minder energie-intensief omdat het lagere temperaturen vereist. Kortom: het is een milieuvriendelijke, duurzame en afvalverminderende oplossing, gemaakt in België met Belgisch gras.”

Hoe komen de panelen tot stand?

“Eens het gras binnenkomt, gebeurt op onze site naast een vergister de biomethanisatie en ontvezeling. Het gras wordt eerst geperst. Het sap dat daaruit voortkomt, wordt gebruikt voor de productie van biogas. Dat biogas gaat naar een generator om elektriciteit op te wekken. De koelingswarmte van die generator gebruiken we om het gras te drogen. Na het droogproces komt het gras binnen in onze fabriek in Auvelais (provincie Namen) en worden de grasvezels (70 %) gemengd met 20 % jutevezels. Die zijn afkomstig van jutezakken waarmee cacaobonen in de Antwerpse haven aankomen. Die werden vroeger verbrand, en worden nu geüpcycled. We voegen daar 10 % polyester aan toe. Binnen de sectie van biobased producten gebruiken we heel weinig polyester, maar we blijven zoeken hoe we het gebruik ervan kunnen verminderen of anders kunnen inzetten. Met thermoforming wordt het gras samen geduwd tot matten. Dat gebeurt in enkele minuten op een temperatuur van ongeveer 160°C, wat zeer laag is in vergelijking met glas- of rotswol. Daarvoor zijn voor uren of dagen temperaturen van boven 1.000°C nodig. Het energieverbruik bij Gramitherm ligt dus veel lager dan bij de productie van glas- of rotswol. Na de thermoforming snijden we de matten op maat en brengen we ze naar onze klanten.”

Wie zijn jullie klanten?

“In België werken we vandaag voornamelijk in de prefabindustrie. Een tweede belangrijk kanaal is dat van distributeurs zoals Eurabo en Ecomat. In België verkopen we nooit direct aan de eindklant. In Frankrijk zijn we bijvoorbeeld aanwezig in Leroy-Merlin. Historisch gezien zit de afzetmarkt van Gramitherm meer in Wallonië, Frankrijk en Luxemburg, maar we mikken nu ook meer op Vlaanderen en Nederland.”

Hoe zit het met de brandveiligheid van de panelen?

“Ondanks het feit dat ze van gras gemaakt zijn, is bewezen dat ze op het vlak van brandbaarheid even veilig zijn als andere biobased isolatieproducten. Gramitherm brengt brandvertragende minerale zouten aan op de grasvezels en biedt zo voldoende bescherming.”

Wat als de panelen einde levensduur zijn?

“Ik wil er eerst op wijzen dat onze panelen een enorm lange levensduur hebben. We geven zelfs garanties tot 50 jaar. Onze panelen zijn daarnaast ook 100 % recycleerbaar. Alles kan vermalen worden en we kunnen er nieuwe panelen van maken. In onze fabriek recupereren we de afvalstukken van onze grotere klanten om er nieuwe panelen van te maken. Onze eigen productie-uitval wordt dus onmiddellijk gerecycleerd.”

Hoe ziet de toekomst van Gramitherm eruit?

“We werken elke dag aan een beter en efficiënter energieverbruik. We proberen op dat vlak voortdurend te kijken hoe we het beter kunnen doen. Daarnaast ligt onze focus momenteel hoe we het best en het meest efficiënt aan de vraag kunnen blijven voldoen. We moeten ons productieproces opschalen, en dat in de best mogelijke omstandigheden.”

Tot slot: wat is circulariteit voor jou?

“Voor mij betekent dat ‘nooit meer afval’: in alles wat we doen, eraan denken om de cirkel altijd rond te maken.”